Vi invigde mikromejeriet den 8 februari 2013 med att ysta en första omgång vitmögelost. Mejeriet är ett av norra Europas minsta mejerier och vi har en hundraliters kokgryta från 1987 som vi använder som ystningsgryta.
Osten som ystas och smöret som kärnas i vårt lilla mejeriet är KRAV ekologisk. 

Den fina ekologiska komjölken hämtar vi hos Alvar och Carina Sonessons på Gunnaröds Gård i Stockamöllan, 7 km från oss.
Den färska komjölken hämtas i tio 10-liters rostfria mjölkkannor och hälls sedan i vår ystningsgryta för att lågpastöriseras. Osten ystas med inspiration från både Sverige och Frankrike och namnen hämtar vi ofta från den stjärnklara himlen som syns över vår gård.

Att hantverksmässigt ysta ost innebär även mycket arbete i mognads-lagren där varje ost vänds varje dag, många tvättas och borstas och behöver omvårdnad, hela sitt mognadsliv från 2 veckor till flera år. Allt för att skapa goda och smakrika ostar.

I det ena mognadslagret ligger det ostar med vildmögelytor och grönmögel med en jämt fuktighet runt 90% i 12C. I det andra mognar övriga ostar i liknande förhållanden. Läs om vår ostsorter och om smöret genom att klicka på rubrikerna till vänster.