Mikromejeriet invigdes den 8 februari 2013 med att ysta en första omgång vitmögelost. Mejeriet är ett av norra Europas minsta mejerier och osten ystas i en hundraliters kokgryta från 1987.

Osten är KRAV ekologisk. 

Den fina ekologiska komjölken hämtas hos Alvar och Carina Sonessons på Gunnaröds Gård i Stockamöllan, 7 km från Ådala Gård.
Den färska komjölken hämtas i tio 10-liters rostfria mjölkkannor och hälls sedan i ystningsgrytan för att lågpastöriseras (alla utom Tomme d'Ådala som är opastöriserad). Osten ystas med inspiration från både Sverige, Italien och Frankrike och namnen hämtas ofta från den stjärnklara himlen som syns över gården.

Att hantverksmässigt ysta ost innebär även mycket arbete i mognads-lagren där varje ost vänds varje dag, många tvättas och borstas och behöver omvårdnad, hela sitt mognadsliv från 2 veckor till flera år. Allt för att skapa goda och smakrika ostar.

I det ena mognadslagret ligger det ostar med vildmögelytor och grönmögel med en jämt fuktighet runt 90% i 12C. I det andra mognar övriga ostar i liknande förhållanden. Läs om vår ostsorter genom att klicka på rubriken till vänster.